Білоруська конференція

2012-03-02

/Files/images/DSC00896.JPG

«Чим тебе приваблюють заняття в малій академії наук, що вони дають тобі?» - такими запитаннями я розпочинаю свою бесіду з ученицею 9-А класу Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів №2 Шевчук Тетяною, учасницею Білоруської конференції.

Дівчинка, подумавши трохи, відповіла: «У Вінницькому регіональному відділенні МАН займаюся другий рік. За цей час я навчилася писати наукові роботи, працювати з літературою, шукати необхідну інформацію, а головне: бути впевненою, вміти відстоювати власну позицію та думки. Мабуть, саме тому я брала участь у роботі ХVІ Білоруській конференції, що відбувалася в Мінську – столиці Республіки Білорусь з 23 по 27 лютого 2012 року. Організаторами конференції виступили Міністерство освіти Республіки Білорусь, Білоруський державний університет, Мінський державний ліцей. Мета конференції: виявлення та підтримка обдарованої учнівської молоді, примноження інтелектуального потенціалу, підготовка майбутньої наукової зміни, поліпшення якості природничої освіти. Загальна кількість робіт відібраних для конкурсу – 976, у фінальний етап було відібрано 206 робіт, серед них 11 з Росії (з міст Москва та Санкт-Петербург) та 8 з різних міст України. Робота конференції відбувалася по секціям: астрономія, біологія, хімія, фізика, інформатика та математика. В складі журі 51 представник Білоруського державного університету та інституту Національної Академії Наук Білорусі; серед них 11 докторів наук та 29 кандидатів наук. Серед школярів Білорусі ця конференція має дуже високий рейтинг, тому що переможці мають право пільгового вступу до вузів Республіки. Українська команда, яка складалася з представників Чернігівської, Тернопільської, Харківської, Дніпропетровської, Вінницької областей, відбула на конкурс під керівництвом директора Чернігівської станції юних натуралістів Трегубової Людмили Анатоліївни. Потрапити на конференцію було не так просто: необхідно було перемогти у Всеукраїнському конкурсі, що проводилися Малою Академією наук або НЕНЦ, а потім переможці різних Всеукраїнських конкурсів змагались між собою за право представляти Україну на Міжнародних конкурсах. Дітей оцінювали представники Київського університету ім. Шевченка та Національного Технічного Університету КПІ. Роботи перекладалися російською та англійською мовами, рецензувалися науковцями. Таким чином, було зроблено ретельний відбір учасників і до фінального етапу потрапили сильніші з найсильніших.»

У 2011 році учениця Бершадської ЗОШ №2 Шевчук Тетяна принесла своїй школі велику кількість перемог в номінації «Фізика»: ІІ місце у конкурсі з енергозбереження, що проводився МАН; звання «Лауреат» у конкурсі «Майбутнє України» та І місце у форумі-конкурсі учнівської та студентської молоді «Дотик природи», що проводився в рамках Третьої Національної виставки «Інноватика в сучасній освіті», чим впевнено заявила про себе науковій еліті України. Тому Національний Еколого-натуралістичний центр та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України рекомендували ученицю для участі у ХVІ Білоруській конференції як єдину представницю Вінницької області. Але рекомендувало це не означає відправило, тому що постало питання не менш важливе ніж перемога: де взяти кошти для поїздки за кордон, адже участь у міжнародних змаганнях та конкурсах відбувається за спонсорські кошти. Це питання допомогли вирішити начальник відділу освіти Бершадської РДА Дзюбенко Лідія Іванівна та депутат Вінницької обласної ради, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП» Кучер Микола Іванович. Коли директор школи Ковальський Володимир Михайлович звернувся до депутата з проханням посприяти оплати вартість квитків з Києва до Мінська, Микола Іванович не тільки виконав прохання, а й забезпечив проїзд до м. Києва та назад. Всього було використано 1700грн. спонсорських коштів. Микола Іванович запевнив, що також при будь-якій нагоді допоможе учням школи потрапити на міжнародні конкурси, залишається тільки перемагати.

Робота Шевчук Тетяни «Застосування енергозберігаючих технологій в побуті» є не тільки цікавою, а й актуальною на сьогоднішній день. Отож привертає увагу як науковців, так і інженерів-практиків, адже проблема енергозбереження – одна з насущних проблем у сучасному світі.

Після всіх хвилювань, пов’язаних з дорогою, участю у конференції, адже довелося виступати перед найкращими науковцями братньої країни, враження Тетяни від конференції залишилося дуже гарним. Також українську команду ознайомили з Мінськом. Діти завітали до Троїцького передмістя, ознайомилися з його історією, милувалися родзинками архітектури Центральної площі столиці. Залишилися прекрасні враження від чистоти, охайності площ та вулиць Старого міста. Діти відвідали пам’ятник загиблих у Великій Вітчизняній війні, до яких білоруси ставляться по-особливому шанобливо. Неабияку увагу звернули на будівлю Державної Білоруської бібліотеки, де діти побували, ознайомилися з її структурою та роботою, що проводиться із збереження дорогих фоліантів. Але найбільше сподобалася вистава Білоруського Державного театру музичної комедії мюзикл «Однажды в Чикаго».

Поїздка до Мінська залишила прекрасне враження і запам΄яталася учасникам своєю гостинністю, шанобливістю, делікатністю по відношенню до гостей. Хочеться висловити велику подяку організаторам та спонсорам з України та Білорусі за підтримку обдарованої молоді.

Кiлькiсть переглядiв: 214