Зустріч з голландцями

2014-10-10

Зустріч з голландцями

9 жовтня 2014 року учні та вчителі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів гостинно приймали у себе команду авторів книги «Народжені страждати?» на чолі з громадянином Нідерландів Кор Роосом, голову єврейської громади Вигодніра Є.М. та головного спеціаліста районного відділу освіти Бершадської РДА Тартачну О.М. На порозі школи привітних гостів зустрічали щедрим короваєм та українською піснею старшокласники школи, заступники директора школи Натолочна Л.В., Байдалюк Н.Г., учителі. Мета зустрічі – ознайомлення молодого покоління України з європейським цінностями, створення дружніх відносин для подальшого вивчення сторінок історії, одна з яких Катастрофа єврейського народу під час другої світової війни – Холокост. З усмішкою на обличчі та доброзичливим поглядом Кор Роос сказав, що в Бершаді він вже був декілька разів, але зустрітися з учнями та учителями його примусили дві речі: війна в Україні та збитий Боїнг. Він повідав історію створення книги, яка також стала повчальною.

Десь на початку 21 століття одна досить заможна жінка з Нідерландів, що забажала залишитись невідомою попросила Кор Рооса розпорядитися великою часткою спадщини, яку вона віддала приватному фонду. Вона була впевнена, що її гроші будуть витрачені для підтримки нужденних пристарілих людей, які потребують не тільки фінансової допомоги, але й у дружній підтримці та неподільній увазі до того, що вони пережили. В березні 2010 року невелика група людей, що складалась з журналіста, фотографа, перекладача прибула в Ізраїль, для того, щоб записати свідчення людей, що пережили Холокост. Того ж року місія була продовжена в Україні, де в роки війни відбулося більшість злочинів, що були здійснені німецькими та румунськими фашистами. За досить короткий час команда співробітників росла: більшість людей дізнавшись про благородні цілі авторів намагалися безкорисно допомагати. Вони знаходили людей, що вижили попри усі страждання, допомагали з перекладом, оформленням та комп’ютерною графікою. Так і опинилися автори на бершадщині, де в роки другої світової було одне з найбільших гетто на території Трансністрії – після відступу радянських військ були створені гетто для євреїв з Бессарабії, Буковини та місцевого населення. Так і з’явилася на світ книга «Народжені страждати?», що виявилася дорогоцінним підсумком спогадів. Серед тих, хто поділився спогадами для сучасників жителі Бершаді: Жорницький О.Л., Ройтман Б.Є. та Пензюр Ю.Х. Спогади Пензюр Юлії Харитонівни найбільш вразили нас, можливо, тому, що довгий час вона працювала в Бершадській ЗОШ №2 завучем з виховної роботи та навчала німецької мови не одне покоління учнів. «Наш обов’язок, - сказав пан Роос, - дізнатися більше про невідомі глави Холокоста, зберегти пам'ять про страждання, щоб вони ніколи не повторилися в цивілізованому світі». Також укладачами книги був показаний короткометражний фільм. Діти та дорослі зі сльозами на очах дивилися страшні кадри. Потім Кор Роос відповів на запитання учнів, дітей цікавило усе: і як писалася книга, і які враження від України. Перекладач відмітила добрі знання англійської мови учнями школи. А діти провели паралель між Катастрофою єврейського народу та переслідуванням українців та татар на Донбасі та в Криму. На жаль, історія повторюється, і в наших силах зробити так, щоб про такі трагічні сторінки історії дізналися більше людей.

На згадку про зустріч Кор Роос подарував книгу усім присутнім та залишив кілька екземплярів для шкільної бібліотеки. Тартачна О.М. подякувала пану Роосу за просвітницьку роботу, що він проводить серед учнівства Бершадщини. Автори книги також зустрілися з учителями історії району та учнями Бершадських ЗОШ №1,3, Флоринської ЗОШ та медичного коледжу.

/Files/images/PA090058.JPGОдинадцятикласники з голландським гостем

/Files/images/PA090041.JPGЗустрічаємо караваєм/Files/images/PA090035.JPGНа порозі школи

Кiлькiсть переглядiв: 226